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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Hortaliças.
Data corrente:  14/03/2012
Data da última atualização:  14/03/2012
Autoria:  GUERRA, F.; TREVIZAM, A. R.; MURAOKA, T.; MARCANTE, N. C.; CANNIATTI-BRAZACA, S. G.
Título:  Heavy metals in vegetables and potential risk for human health.
Ano de publicação:  2012
Fonte/Imprenta:  Scientia Agricola, Piracicaba, v. 69, n. 1, Jan./Feb. 2012.
DOI:  http://dx.doi.org/10.1590/S0103-90162012000100008
Idioma:  Português
Conteúdo:  Ingestion of vegetables containing heavy metals is one of the main ways in which these elements enter the human body. Once entered, heavy metals are deposited in bone and fat tissues, overlapping noble minerals. Slowly released into the body, heavy metals can cause an array of diseases. This study aimed to investigate the concentrations of cadmium, nickel, lead, cobalt and chromium in the most frequently consumed foodstuff in the São Paulo State, Brazil and to compare the heavy metal contents with the permissible limits established by the Brazilian legislation. A value of intake of heavy metals in human diets was also calculated to estimate the risk to human health. Vegetable samples were collected at the São Paulo General Warehousing and Centers Company, and the heavy metal content was determined by atomic absorption spectrophotometry. All sampled vegetables presented average concentrations of Cd and Ni lower than the permissible limits established by the Brazilian legislation. Pb and Cr exceeded the limits in 44 % of the analyzed samples. The Brazilian legislation does not establish a permissible limit for Co contents. Regarding the consumption habit of the population in the São Paulo State, the daily ingestion of heavy metals was below the oral dose of reference, therefore, consumption of these vegetables can be considered safe and without risk to human health.
Palavras-Chave:  Metais pesados.
Thesagro:  Contaminação; Hortaliça; Resíduo químico; Toxidez.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Hortaliças (CNPH)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPH37868 - 1ADPAP - PP630.5630.5
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Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Cerrados.
Data corrente:  29/01/2009
Data da última atualização:  29/01/2009
Tipo da produção científica:  Resumo em Anais de Congresso
Autoria:  GOULART, A. M. C.; SANTOS JÚNIOR, J. D. G.; SÁ. M. A. C.; FERREIRA, E. A. B.; RESCK, D. V. S.
Afiliação:  Alexandre Moura Cintra Goulart, CPAC; João de Deus Gomes Santos Júnior, CPAC; Marcos Aurélio Carolino Sá, CPAC; Eloisa Aparecida Belleza Ferreira, CPAC; Dimas Vital Siqueira Resck, CPAC.
Título:  Caracterização de nematóides em Latossolo submetido a diferentes sistemas de manejo no Cerrado.
Ano de publicação:  2008
Fonte/Imprenta:  Tropical Plant Pathology, v. 33, p. S250, 2008. Suplemento.
Idioma:  Português
Notas:  Trabalho apresentado no 41º Congresso Brasileiro de Fitopatologia, 2008, Belo Horizonte.
Thesagro:  Cerrado; Nematóide; Solo.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Cerrados (CPAC)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CPAC29965 - 1UPCPL - --CRI7540CRI7540
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